Laguna Knjige za decu | Knjige uz kojih uči da se priča

01:05:00

Ćao, drugari. Vreme je za knjige! :)

Postoje razne teorije o tome kada je zapravo pravo vreme da se počne mališanima čitati knjige. Mnogi će reći - što pre, to bolje! Dok u praksi, to i nije uvek tako. Poznato, zar ne? :)

Danima tražiš neku slatku knjigicu koja bi mališanu bila zanimljiva. Lepe  i tvrde korice, presladak sadržaj. Za prvu knjigu, misliš se, pravi kandidat! Ali, da ne bude samo ta jedna, kupiš još nekoliko sličnih jer, pa hej, šta ako se mališanu svidi?! Ma hajde neka se nađe po još koja! I tako završiš sa nekoliko divnih komada u ruci, sva srećna pokažeš detetu, a ono... Uzme, presavije listove, poglođe korice, napravi magareće uši, čupa, cepa... Pokušaš da mu čitaš a čuješ samo glasno i jasno: " Neee! " . A tebi se umalo svet sruši te se pitaš u sebi, ma gde li si to pogrešila?! :D
Tada sam shvatila da, zapravo nigde ne grešim već je jednostavno za njega, mladog gospodina, isuviše rano za takav vid edukacije. Odustala sam, na neki duži period odložila knjigice na policu i čekala pravo vreme za to. Čiča miča, gotova priča! Ma, šalim se. :)

Pored sada već, više uspešnih pokušaja čitanja starih knjigica, pre par dana su na našu adresu stigle predivne tri, koje su se sitnim koracima izmigoljile iz izdavačke kuće Laguna, i srušile sva moja dosadašnja očekivanja. Bile su pun pogodak, predivno ilustrovane sa divnim koricama, baš onakve kakve trebaju biti. I kakve svaka majka pomno bira za svoje dete.





Da krenemo od one najmanje i najslađe, može? :)
Upravo ta najslađa jeste knjiga pod nazivom:  " Ja sam mali pingvin " . 
Ona je ta, koja će vam pružiti zagarantovanu zabavu. Oči mogu da se pomeraju ukoliko prstiće postavite na krugove koje se nalaze na poslednjoj korici, te tako oživite priču i pridobijete pažnju vaših mališana.
"Gingo", kako Nikolas naziva pingvina, je trenutno glavna faca u kući, te kroz igru i smeh pročitamo pričicu i više puta za redom. Kakva razlika od prvih pokušaja, zar ne? :) 


Trebalo mu je malo vremena da savlada princip rada, ali ipak je na kraju uspeo! ;)


Hajde da pređemo na sledeću.
Sledeća jeste knjiga pod nazivom: " Arti - miš umetnik : iseci " , koju trenutno još ne koristimo u prave svrhe. Zašto to kažem? Mišić Arti, kako ću da ga zovem od milja, jeste jedna odlično osmišljenja knjiga, tačnije, zapravo vežbanka koja služi za prvo upoznavanje sa makazicama, njihovo korišćenje, seckanje i lepljenje puteljka, krugova, oblika, raznih životinja, voća, povrća i još mnogo toga. 
Upravo je zbog toga trenutno koristimo samo za prepoznavanje gore navedenih predmeta i stvarčica, jer još nismo toliko spretni sa oštrim stvarima. Ali ukoliko imate dete predškolskog uzrasta, ovo će biti prava zanimacija za njega! :)





Moram da priznam da mu je koncetracija sada zaista na zavidnom nivou! :)



A mislim da je pomno proučio svaku stranicu, pa hajde da pređemo na poslednju i onu omiljenu!


Eh, da! Upravo ova!


Knjiga " 1000 prozorčića u gradu " nas je potpuno oduševila. 
Kako Nikolasa, a tako i nas, roditelje takođe. Sam koncept knjige je fenomenalno osmišljen. Dete kroz igru i zabavu uči nove pojmove i reči, otvarajući prozorčiće i otkrivajući razne predmete koje se nalaze u tom lepom, šarenom i velikom gradu. Divno je ilustrovana, boje su još divnije a još više mi je draža jer je odmah prvi dan, upravo uz nju, usvojio dve nove reči. Mame pamte ovako sitne ali bitne stvari. 💙




U njoj nailazite na razne predele grada gde iznova i iznova možete otvarati prozorčiće i ujedno učiti na najslađi mogući način.


Tu je igralište...


... pojmovi iz prodavnice ....


... a tu je i škola!

Ali ne želim dalje da Vam otkrivam, neka Vaši mališani istraže zajedno uz Vas. :)


Kao što i sami vidite, priča sa početka je dobila sasvim drugačiji kraj. 
Kao pouku, možemo da izvučemo nekoliko stvari: 
- svako dete je individualno za sebe, s toga ne postoji tačno određeno vreme za prve knjigice;
- strpljivost je ključ svega, pa ukoliko ako ne uspete iz prve, nemojte da vam se svet sruši, sve smo mi to majke već igrom slučaja prošle :D ;
a kao treće,
- ukoliko ste god u mogućnosti, gledajte da u vašu malu biblioteku uvrstite barem jednu, od ove tri knjigice. Svaku od njih od srca preporučujem, jer su zaista, verujte mi na reč, zaista fenomenalne.

E sada mogu slobodno da kažem - čiča miča, gotova je priča. 🌛
Nadam se da ste jednako uživali u našoj prvoj ovakvoj preporuci nekih divnih knjiga, koje kao i još mnoge druge, možete poručiti na sajtu www.laguna.rs .

Nama ne preostaje ništa drugo sem da zatvorimo knjigice, odložimo ih na policu i čekamo novi dan, neke nove reči i nove otkrivene avanturice u knjigama o kojima se priča, i uz kojih se priča. 


Ovu preslatku policu za knjige možete pronaći na Ellika.rs,
dok o ovom zaista obećavajućem brendu pišem u sledećem postu.

A ja se, nakon više ispisanih redova nego inače, odjavljujem! :)

Do sledećeg kuckanja,
poljupci od nas 💋

Nikolas i mama


You Might Also Like

1 comments

  1. Divan post. Obožavam knjige i smatram da su one nepromašiv poklon kako za decu tako za odrasle. Ali, da se vratim na knjige za decu. Od gore pomenute tri knjige imamo 1000 prozorčića u gradu kao i 1000 prozorčića u kući. Volimo Lagunine knjige ali tu su i drugi izdavači koji imaju dečiji program. Kreativni centar i edicija o Žući su super knjige. Moje devojke se zanimaju sa tim knjigama već od njihovog 8-9.meseca. I što mi je drago jeste da su knjige i dalje kao nove i bez oštećenja.
    Ako negde nađeš pogledaj knjige Najveća knjiga na svetu kao i Najveća zemlja igračaka. Te dve knjige su mi takođe veoma interesantne za decu a napravljene su tako da ne smeta i ako se prospe voda na njih.

    ReplyDelete

Popular Posts

Like us on Facebook

INSTAGRAM