Mama piše | moj odgovor na text: " JA SAM TEBE RODILA, A NE TI MENE "

01:20:00

Već nekoliko dana mi OVAJ TEXT iskače po početnoj stranici i sada sam si dala malo oduška i pročitala ga. Pa, znate, meni se lično nije nikako svideo. Deluje mi pun mržnje i nisam dobila neki WOW utisak pročitavši ga uopšte. 
Ne znam zašto je autorka texta ljuta na ceo svet i ostale mame? Da li treba da je se tiče uopšte tuđe dete i tuđi odgoj? Ja nekako ipak mislim da ne. :) Odmah mi je na početku bilo jasno da nam se mišljenja ne podudaraju iako ima delova u textu sa kojima se slažem, ali... 
Moje dete će pogledati crtani na youtube-u , kupiću mu markirano ako se odlučim za to a rado ću otići i do pijace nešto da mu kupim. I smatram da zbog toga neće biti loše dete, a ni čovek. Da, desi se da se baca po podu ali ja ga ne tučem. Razgovor je tu, mama i tata su tu, da  lepo pojasne i objasne šta to zapravo nije lepo ponašanje i da rešimo zajedno situaciju. I prođe i to. Ja sam takva. Pored razgovora nekada nam je rešenje i kompromis. Kupiću mu lizalicu a on će zauzvrat dopustiti da obavim shopping i na putu do kuće slatko pojesti istu. Pohvaliću ga. I pamtiće to celoga života ali ne, ipak neću dopustiti da na taj način nauči izvlačiti korist. Jer će mama kroz svaku novu situaciju izvući ono bolje i malo po malo ga naučiti pravom, primerenom ponašanju. Niko se nije naučen rodio. Mi smo tu da ih učimo , izvedemo na pravi put, da pazimo na njih i cenimo svaki zajedno proveden trenutak. Njegovo zdravlje mi je na prvom mestu. Želiš jesti pesak? Okej, probaj. Vidiš, nije ukusno, nemoj više to da jedeš, prljavo je, dođi, idemo bolje da se ljuljamo. I neću mu dopustiti da ga jede, jer njegovo zdravlje mi je itekako bitno. Brisaću mu ruke vlažnom maramicom jer neću postati nešto uzvišeno ako završimo kod doktora jer je pobrao neku glupavu virozu. I neka padne, podiću ga, svojim rukama. Da zna da sam tu. Da budem oslonac. I zato sam tu, zato sam rešila da budem mama.
Sami biramo svoju vrstu odgoja i nigde ne postoji napisana forma toga da je ono naše, u stvari najpravilnije. Ceo gore pomenuti text mi, na žalost ne pije vodu... Stojim iza toga da se treba znati red, roditelji se moraju slušati jer im mi želimo samo najbolje. Ne i jednom dignem glas, da ne bi istrčao na put, gurnuo prstić u utičnicu, ali tu sam da uz to, ponovo objasnim sve, jer ja sam takva. Ručamo za stolom, ponekad na krevetu u dnevnoj sobi, ponekad smo pola dana u pidžami ali i dalje smatram da zbog toga neće postati loša osoba. Jer, ja sam takva. Majka sam, radim sto poslova dnevno, a vrlo često znam biti premorena na kraju dana..ali hej, naša deca nisu programirani roboti koji moraju pod svaku cenu " u devet u krevet" . Zaspaće i on uskoro, znam ga u celosti, vrlo dobro ga znam, jer da, ja sam ga rodila, ne on mene. I zato se ne nerviram. Dobro znam šta sam do sada odgojila i kakvo dete pored mene odrasta, iz dana u dan. I zato znam da na kraju napornog dana stiže i mojih pet minuta, a ipak, nisam njegov rob. Pročitaću stranicu knjige ili poslušati vesti na TV-u dok mu se baterije ne isprazne, nije frka. Zato sam ga rodila. Da bude tu. Rodila sam ga da uživam u njemu a ne da izigravam pukovnika nad njim. Roditeljstvo je jedan veliki izazov, a ako ga ne umeš prihvatiti nemoj ni igrati. 💪 

Ja sam takva, ali nisu svi kao ja. I to je ok. I baš zbog toga, nema bolje ili lošije majke.  To autorka gore pomunetog texta treba da zna. Ona u mojim očima nije lošija zato što joj dete jede pesak, ne briše ruke, sluša pokorno kao mali vojnik. Ona je sam drugačija od mene, i to je ok.Ovo je samo moje najiskrenije mišljenje i moj odgovor na gore pomenuti text. Ja lično ne zalazim u tuđe vaspitanje s toga ne želim nikoga povrediti i nikome ne namećem svoje, kao ispravno, a ne treba ni ona. :) Imala sam potrebu da podelim ovo sa Vama, nismo svi isti i nisu sva deca ista, i želim  da svima bude jasno da postoji i više načina odgoja koji će uroditi plodom. Zato... 
Ljubite se, grlite se, razgovarajte, uspavajte dete, zagrlite muža, pogledajte film. Ako mislite da je to ispravno, učinite to. Ako ne, nemojte, i to je ok, jer to je potpuno Vaš izbor i niko nema prava da Vam govori suprotno. :) 


Koje je Vaše iskreno mišljenje o svemu? Pišite mi, radoznala sam! 🙈 
Ukoliko Vam se svideo ovaj text, podelite ga sa svojim prijateljima, 
a ja Vam šaljem puse, do sledećeg kuckanja 💕

You Might Also Like

9 comments

  1. Super je text...na lep nacin izneseno misljenje😘

    ReplyDelete
  2. Super je text...na lep nacin izneseno misljenje😘

    ReplyDelete
  3. Samo sam se pitala kad ce neka mama napisati kontra tekst, meni se nije dalo. Bravo, slažem se i pratim sa svim svojom "promašajima" u vaspitavanju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, puno! Jao, ma morala sam stvarno, bilo je jače od mene. 🙈

      Delete
    2. Hvala, puno! Jao, ma morala sam stvarno, bilo je jače od mene. 🙈

      Delete
  4. Super slazem se sa vama a posle sam procitala ovaj text daleko bilo uopste mi se nesvidja samo me iznervirala kolko je negativna i bezobrazna i sta bre nju briga kako mame po parku cuvaju decu. Vreme se jednostavno promenilo mnoge zene imaju decu kasnije mnoge dugo nemogu da ostanu trudne i eto zato nezele strahom da upravljaju decom to uopste nije pravi nacin a niti je ok da dete upravlja roditeljom. Tesko je stvarno i ja ucim. Al vi ste lepo sve rekli a ova zena boze neznam koji joj je problem zasto da dete jede boraniju ako mu se nesvidja i meni se nesto nesvidja i nejedem to al moze da mu se ponudi opet posle nekog vremena mozda mu se svidi. Zasto sve tako strogo i bez ljubavi i neznosti. Mada mene moj izludi ponekad kad mi tera kontru sve izinat i nemozes lepo al opet nebih rekla da je njen nacin uredu.

    ReplyDelete
  5. Super slazem se sa vama a posle sam procitala ovaj text daleko bilo uopste mi se nesvidja samo me iznervirala kolko je negativna i bezobrazna i sta bre nju briga kako mame po parku cuvaju decu. Vreme se jednostavno promenilo mnoge zene imaju decu kasnije mnoge dugo nemogu da ostanu trudne i eto zato nezele strahom da upravljaju decom to uopste nije pravi nacin a niti je ok da dete upravlja roditeljom. Tesko je stvarno i ja ucim. Al vi ste lepo sve rekli a ova zena boze neznam koji joj je problem zasto da dete jede boraniju ako mu se nesvidja i meni se nesto nesvidja i nejedem to al moze da mu se ponudi opet posle nekog vremena mozda mu se svidi. Zasto sve tako strogo i bez ljubavi i neznosti. Mada mene moj izludi ponekad kad mi tera kontru sve izinat i nemozes lepo al opet nebih rekla da je njen nacin uredu.

    ReplyDelete

Popular Posts

Like us on Facebook

INSTAGRAM